Ohlédnutí za Jihočeským festivalem Concertino Praga 2021

11. říjen 2021

Vítězové Dvořákovy mezinárodní rozhlasová soutěž Concertino Praga zavítali již po třiapadesáté do jižních Čech. Soutěž se letos poprvé odehrála ve dvou kategoriích současně - sólové a komorní.

Na finále Concertino Praga navázal tradiční Jihočeský festival, který má téměř stejně dlouhou tradici jako soutěž samotná. Vznikl jen o dva roky později a laureáty Concertina Praga tak pravidelně hostí města Český Krumlov, Bechyně, Třeboň a Jindřichův Hradec.

Laureáty Concertino Praga zachytil na festivalu fotograf Peter Ganzglück 

Český Krumlov, Maškarní sál

Atmosféra na festivalu je vždy úžasná. Děti se rychle skamarádí a letos to bylo opravdu raketovou rychlostí. Po příjezdu do Jindřichova Hradce na ně totiž čekal táborák s opékáním buřtů. Děti se hned zabraly do diskuse. O čem? O hudbě, jak jinak. To samotné bylo moc fajn, ale stejně jsme ještě trochu více ocenili, když vášnivý fotbalový fanoušek a fotbalista David Pěruška vytáhl míč. Během 10 minut hráli všichni – kluci, holky, i ti, co nikdy předtím fotbal nehráli. A bylo jasné, že z nich bude dobrá parta.

Třeboň, Divadlo J. K. Tyla

Do programu jsme se snažili propašovat víc „nehudebních“ aktivit. Chvíli byli hudebníci fotografy, herci, či kreativci z reklamní agentury. Bylo vidět, že hravost je jim víc než vlastní. Věříme, že si všichni týden v jižních Čechách užili a že si odvezli spoustu nejen hudebních zážitků. Ostatně nejvýstižněji to popisují sami účastníci Jihočeského festivalu.

Ryan Martin Bradshaw, klavír, 1. místo v sólové kategorii (Slovensko)
Jsem moc šťastný, že jsem se mohl soutěže Concertino Praga zúčastnit, že jsem měl možnost hrát s velkým orchestrem a samozřejmě s výborným dirigentem a vystoupit poprvé v životě v Rudolfinu. Díky Concertinu jsem získal nové přátele a také příležitost k dalším koncertům v jižních Čechách.

Bence Bubreg, Trio INNsolitus, 2. místo v komorní kategorii (Rakousko)
Jihočeský festival Concertino Praga nesplnil mé očekávání. Byl totiž opět ještě lepší, než ty předchozí (Bence Bubreg byl na festivalu již potřetí – poznámka autorů). Hodně úžasných, neuvěřitelných hudebníků, spřátelili jsme se hned při prvním setkání. Česká republika je krásná, koncerty byly skvělé, všichni hráli parádní skladby. Nemohla samozřejmě chybět znělka, kterou jsme hráli všichni společně. Není lepší způsob, jak strávit čas během začátku roku než s hudebníky z celého světa.

Julia Charmuzsko, Veloce String Quartet, čestné uznání 1. stupně v komorní kategorii (Polsko)
Když jsem přijela do Prahy, nevěděla jsem, co mám očekávat, ale teď už vím, že Concertino Praga bylo jedním z nejkrásnějších a nejcennějších zážitků v mém životě. Hrát a poslouchat výkony ostatních na koncertech na tak nádherných místech bylo pro mě velkým potěšením. Všichni zůstanou v mých vzpomínkách. Concertino považuji za skutečně inspirativní zážitek nejen pro mě jako hudebníka, ale i jako člověka.

Všechny koncerty Jihočeského festivalu natočil a ze záznamu odvysílal Český rozhlas Vltava. Vy si je můžete zpětně poslechnout na našich webových stránkách.

Bechyně, Panství Bechyně

Součástí Jihočeského festivalu byl koncert Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové "Ozvěny Concertino Praga 2020", na kterém vystoupil laureát ceny této nadace, ruský trumpetista Aleksandr Rublev za klavírního doprovodu Maxima Averkieva.

Ozvěny Concertino Praga 2020

Skončil 55. ročník Concertino Praga a my se již nyní těšíme na jeho další ročník, který bude probíhat v sólové kategorii. Podmínky soutěže jsou již zveřejněné zde.

Jindřichův Hradec, Rytířský sál

Spustit audio