V patnácti s orchestrem v Rudolfinu?

16. září 2021

Kdo může říct, že si zahrál s orchestrem v Rudolfinu a bylo mu pouhých 15? Finalisté naší soutěže ano. Jsou to vskutku velké hudební talenty. Chcete-li zažít večer plný nekonečné energie, velkého talentu, virtuozity a samozřejmě krásné hudby, Concertino Praga je tu pro vás.

V pátek 17. září nabízíme komorní zážitky s nejtalentovanějšími komorními soubory mladých. Navíc finále proběhne v krásném prostředí Anežského kláštera. O den později v sobotu se představí čtyři finalisté v sólové hře v Rudolfinu za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Vahanem Mardirossianem. Na koncertech zahrají děti z 6 států a jsme moc rádi, že Česká republika má v této prestižní soutěži zastoupení v obou kategoriích.

Osobní návštěva koncertu má tu výhodu, že můžete i Vy hlasovat a rozhodnout, kdo se Vám nejvíce líbil. Vítěz Ceny diváka obdrží 500 EUR. Vaší odměnou za přítomnost na koncertě bude opravdu nevšední zážitek umocněný faktem, že na vlastní oči uvidíte sice dítě, ale mistrovský výkon hodný zkušeného interpreta.

Kdo by to přeci jen nestihl, Český rozhlas nabízí přímý přenos obou finálových večerů na stanici Český rozhlas Vltava, vždy od 17. hodin. Oba koncerty pořádáme v rámci festivalu MHF Dvořákova Praha, která je spolupořadatelem soutěže. Vstupenky získáte v jejich předprodeji zde.

Spolupráce Českého rozhlasu a Akademie klasické hudby přinesla soutěži další gradaci finálovými večery a zároveň soutěžící získávají zajímavá studijní stipendia od Rodinné nadace Karla Komárka od 1700 EUR do 5000 EUR.

Sluší se připomenout, že odborné mezinárodní poroty vybírali z 86 přihlášených nahrávek. Finálová porota bude mít tedy z tohoto pohledu snazší práci, hodnotí jen čtyři finalisty. Ze zaslaných nahrávek ale víme, že všichni finalisté jsou vynikajícími hráči. Očekáváme tedy velmi těsný souboj, porota bude mít těžké rozhodování. Kdo jsou ti odvážní, kteří se nebojí rozhodnout? Houslista Václav Hudeček, dirigent Jakub Hrůša, klavírista Ivo Kahánek, trumpetista Sergei Nakariakov nebo klarinetista Andrew Marriner. Jde o hodně – vstup do profesionálního hudebního světa a finanční podporu.

Spustit audio