Známe finalisty Concertino Praga 2021

29. duben 2021

Poslední dubnový týden rozhodla mezinárodní porota o finalistech 55. ročníku Concertino Praga. Soutěž letos poprvé probíhala souběžně ve dvou kategoriích – sólové a komorní, kdy se do soutěže mohly přihlásit soubory od dua po sexteto.

O vítězství v Dvořákově rozhlasové soutěži pro mladé hudebníky budou v sólové kategorii na veřejném finálovém soutěžním koncertě v Rudolfinu v sobotu 18. září 2021 usilovat tři klavíristé - Ryan Martin Bradshaw (Slovensko), Ildikó Rozsonits (Maďarsko), Jan Schulmeister (Česká republika) a houslista Mark Anthony Lewin (Německo). Jejich finálová vystoupení doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, za dirigentským pultem stane arménský dirigent a klavírista Vahan Mardirossian.

Podrobné informace ohledně průběhu druhého kola sólové kategorie Concertino Praga 2021 jsou k dispozici ve ve výsledkové listině sólové kategorie.

„Mým favoritem je jeden z klavíristů - nakrátko jsem zapochyboval, zda jde o dítě do stanoveného věkového limitu. Tak mimořádně intenzivní a detailní interpretace mě doslova vykolejila. K nahrávce jsem se během hodnocení vrátil několikrát, abych si ji porovnal s jednotlivými výkony. Pro mě to byl mimořádný zážitek.“ zhodnotil letošní klání v sólové kategorii vedoucí redaktor hudební redakce rozhlasové stanice Rádio Devín (Rozhlas a televize Slovenska) Peter Dan Ferenčík.

Ve finále komorní kategorie se porotě a publiku představí duo Mráček–Pěruška (Česká republika), Trio Vyšehrad (Česká republika), Trio INNsolitus (Rakousko) a kvarteto Veloce String Quartet (Polsko).  Své síly poměří v pátek 17. září 2021 v klášteře sv. Anežky České.

Podrobné informace ohledně průběhu druhého kola sólové kategorie Concertino Praga 2021 jsou k dispozici ve výsledkové listině komorní kategorie.

Vítězové soutěže obou kategorií získají možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Dalšími cenami jsou stipendia ve výši 5 000, 2 800 a 1 700 EUR, které zaštiťuje Nadace Karel Komárek Family Foundation a další partneři.  Vítězové mohou finanční odměny, které udílí Akademie klasické hudby, využít pro své další hudební vzdělávání nebo na nákup nového nástroje. Posluchači finálových klání budou mít navíc možnost udělit cenu publika.

Kromě stipendií a profilového CD už nyní porota rozhodla o udělení speciálních cen. Cenu Nadace Bohuslava Martinů získalo Lora and Syon Duo za nejlepší interpretaci skladatelova díla. Veloce String Quartet získal Cenu Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové, kterou nadace uděluje za nejlepší interpretaci současné skladby. Cena pro nejúspěšnějšího českého účastníka, kterou věnuje Nadace Karel Komárek Family Foundation, byla udělena klavíristovi Janu Schulmeisterovi, který není na Concertino Praga nováčkem. V loňském roce ve finále získal čestné uznání prvního stupně a cenu EMCY.

Všichni finalisté následně vystoupí na Jihočeském festivalu Concertino Praga.

Spustit audio