Porota 3. kola

18. duben 2019

Finálové kolo soutěže proběhne v rámci koncertu na festivalu Dvořákova Praga v sobotu 12. 9. 2020. Na rozdání cen se bude podílet 12 porotců.

Walter Auer, flétna (Rakousko)

Rakouský flétnista Walter Auer vystudoval Mozarteum v Salcburku a berlínskou Akademii Herberta von Karajana. Svou profesionální hudební dráhu zahájil jako první flétnista Drážďanské filharmonie, v současné době zastává stejný post u Vídeňských filharmoniků. Jako sólista i komorní hráč získal řadu ocenění v mezinárodních soutěžích (Cremona, Bonn, Mnichov). Na koncertním pódiu se setkává s osobnostmi jako Daniel Barenboim nebo Cecilia Bartoli. Věnuje se rovněž pedagogické činnosti – vede mistrovské kurzy na proslulé Juilliard School a Letním hudebním festivalu v New Yorku, na Konzervatoři v Sydney, v Japonsku, Itáli, Španělsku a Švýcarsku.

Jana Boušková, harfa (Česká republika) 

Špičková harfistka světového formátu Jana Boušková absolvovala Státní konzervatoř v Praze a Ostravskou univerzitu. Ve studiu posléze pokračovala na renomované Indiana University. Jako dosud jediná češka se stala laureátkou světově nejproslulejší harfové soutěže v USA. Vystupuje pravidelně sólově i v komorních sestavách na významných domácích i světových koncertních pódiích a festivalech. Je sólovou harfistkou České filharmonie, profesorkou na Královské konzervatoři v Bruselu, Royal College of Music v Londýně a Akademie múzických umění v Praze, porotkyní prestižních harfových soutěží. Její bohatá diskografie zahrnuje téměř padesát CD.

Jakub Hrůša, dirigent (Česká republika)

Jakub Hrůša patří k nejrespektovanějším dirigentům mladší generace. Dirigování studoval na AMU v Praze mj. u Jiřího Bělohlávka a již ve svých osmnácti letech získal tři významná ocenění v soutěži Pražského jara. O tři roky později se stal vítězem mezinárodní soutěže dirigentů „Lovro von Matačić“ v Záhřebu. Dosud spolupracoval s většinou českých orchestrů i s řadou orchestrů světových, v současné době stojí v čele Bamberských symfoniků a je hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a Philharmonia Orchestra. Jako operní dirigent působil v pražském Národním divadle, v Královském dánském divadle v Kodani a na operním festivalu v anglickém Glyndebourne.

Václav Hudeček, housle (Česká republika)

Václav Hudeček zahájil svoji příkladně strmou cestu mezi českou a mezinárodní interpretační elitu v šedesátých letech. Již ve věku patnácti let dne 12. listopadu 1967 vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel legendární David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl žákem tohoto velkého Mistra. Zároveň absolvoval studium na pražské Akademii múzických umění ve třídě Prof. Václava Snítila. Od svého londýnského debutu vystupoval po celém světě na nejprestižnějších podiích (Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Suntory Hall, Osaka Festival Hall, Sydney Opera), s nejlepšími světovými orchestry (Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra, NHK Philharmonic Orchestra, Gewandhaus Leipzig, Moskevská státní filharmonie a další) jakož i na světových festivalech (Osaka, Salzburg, Istanbul, Perth, Helsinky). K odkazu Davida Oistracha a dalších velikánů ruské houslové školy se stále hlásí. A tak cílevědomě spolupracuje i dnes s nositeli tradic Oistracha, Kogana a Sitkovetského, jak dokazují jejich společné nahrávky. V roce 2007 u příležitosti státního svátku 28. října udělil prezident republiky Václav Klaus V. Hudečkovi vysoké státní vyznamenání „Za zásluhy o stát v oblasti kultury a uměni“. V roce 2015 obdržel jako zatím jediný Čech v historii od prezidenta Italské republiky prestižní vyznamenání Řád rytíře italské hvězdy „Cavaliere dell’Ordine della Stella d‘Italia“.

Ivo Kahánek, klavír (Česká republika)

Laureát několika mezinárodních soutěží a absolutní vítěz klavírní soutěže Pražského jara, je častým hostem významných pódií u nás i v zahraničí. Vystoupil na prestižních festivalech (BBC Proms, Beethovenfest Bonn, Pražské jaro, Dvořákova Praha, MiTo Settembre Musica, aj.) a představil se rovněž jako sólista za doprovodu Berlínské filharmonie, České filharmonie, BBC Symphony, Wiener Symphoniker, Bamberger Symphoniker aj. Z dirigentů, s nimiž spolupracoval, uveďme Sira S. Rattla, J. Bělohlávka, S. Byčkova, A. Orozco-Estradu, P. Steinberga, V. Ashkenazyho, J. Hrůšu či T. Netopila. Za své nahrávky obdržel mj. ocenění Disc of the Month BBC Music Magazine, Diapason d’Or, Choc de Classica a jedno z nejvýznamnějších světových ocenění BBC Music Magazine Award.

Francois Leleux, hoboj, dirigent (Francie)

Francouzský hobojista a dirigent François Leleux je známý svou nezkrotnou muzikalitou a zápalem. Již v osmnácti se stal letech prvním hobojistou Pařížské opery, později stejnou pozici zastával u Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu. Jako dirigent spolupracuje se Skotským komorním orchestrem, Symfonickým orchestrem BBC či Filharmonií Oslo. V rámci nadcházejícího ročníku Salcburského hudebního festivalu vystoupí s renomovanou Cameratou Salzburg. Podílel se na vzniku dvou desítek CD mj. i s hudbou Bacha, Zelenky, Mozarta, Dvořáka či Brittena. Věnuje se také pedagogické činnosti. Jeho manželkou je proslulá houslistka Lisa Batiashvili.

Thibaut Maillard, R.T.S., EBU (Švýcarsko)

Francouzský rodák Thibaut Maillard nejprve studoval hru na klavír a později absolvoval Národní konzervatoř hudby a tance v Paříži, kde se zaměřil zejména na hudební teorii, dirigování a hudební režii a produkci. Jako hudební producent má bohaté zkušenosti v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a vydávání audio a video nosičů, stejně jako v produkčním zajištění živých přenosů do kin. Podílel se na vzniku více než čtyř desítek DVD a CD renomovaných interpretů a spolupracuje s významnými koncertními sály v Moskvě, Barceloně, Madridu, Vídni, Berlíně, Stockholmu či Paříži. Od roku 2015 pracuje jako producent klasické hudby pro švýcarskou televizní a rozhlasovou společnost Radio Télévision Suisse.

David Mareček, klavír, ředitel České filharmonie (Česká republika)

David Mareček vystudoval hru na klavír a dirigování na Konzervatoři Brno, později pokračoval ve studiích na Janáčkově akademii múzických umění v oboru klavír a v doktorandském studiu v oboru interpretace a teorie interpretace. Na brněnské konzervatoři byl zástupcem ředitele a profesorem řádného klavíru. Od roku 2011 působí na postu generálního ředitele České filharmonie, kde soustavně dosahuje skvělých výsledků v získávání prestižních příležitostí prezentovat umění našeho prvního orchestru na mezinárodní scéně. Jako klavírista má na svém kontě z nedávné doby ceněnou nahrávku Schubertovy Zimní cesty s basistou Janem Martiníkem.

Daniel Ottensamer, klarinet (Rakousko)

Rakouský klarinetista Daniel Ottensamer se původně věnoval hře na klavír a na violoncello. Vystudoval Univerzitu hudebních a dramatických umění ve Vídni a roku 2009 se stal prvním klarinetistou orchestru vídeňské Státní opery. Ve stejném roce také zvítězil v prestižní Mezinárodní klarinetové soutěži Carla Nielsena v Dánsku. Jako sólista je pravidelně zván k vystoupením s renomovanými orchestry jako Mozarteum Orchestra Salzburg, Vídenští filharmonikové či NHK Symphony Orchestra a s dirigenty jako Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Andris Nelsons nebo Ádám Fischer. Intenzivně se věnuje také komorní hudbě. Se svým bratrem Andreasem a otcem Ernstem tvoří trio The Clarinotts.

Dmitry Sitkovetsky, housle (Velká Británie)

Ruský houslista a dirigent Dmitry Sitkovetsky vystudoval Státní konzervatoř Čajkovského v Moskvě a po své emigraci do USA také proslulou Juilliard School v New Yorku. Jeho oslnivá sólistická kariéra je mj. dokumentována několika desítkami vysoce ceněných nahrávek a spoluprací s nejlepšími světovými dirigenty včetně Colina Davise, Marisse Jansonse či Nevilla Marrinera. Jako dirigent vystupuje se špičkovými orchestry, mj. s Academy of St. Martin In The Fields či London Philharmonic Orchestra. Podílí se rovněž na vedení řady hudebních festivalů, mezi něž patří finský Korsholm Music Festival, Seattle International Music Festival a Festival del Sole v Toskánsku. Často je zván jako porotce k předním hudebním soutěžím, mj. v americkém Indianapolis či kanadském Montréalu.

Lukáš Vondráček, klavír (Česká republika)

Lukáš Vondráček byl od počátků své umělecké dráhy považován za zázračné dítě. Své první veřejné vystoupení absolvoval jako čtyřletý, v patnácti letech debutoval s Českou filharmonií a dirigentem Vladimirem Ashkenazym, o rok později následovalo turné po Spojených státech. Díky své fenomenální technice kombinované s přirozenou muzikalitou si brzy získal značné mezinárodní renomé. Je laureátem řady interpretačních klání včetně absolutního vítězství v prestižní Mezinárodní klavírní soutěži královny Alžběty v Bruselu. Vystupuje s mnoha špičkovými orchestry a dirigenty, z nichž jmenujme alespoň Paavo Järviho, Yannicka Nézet-Séguina, Marin Alsop, Christopha Eschenbacha, Vasilije Petrenka a Jakuba Hrůšu.

Marek Zvolánek, trubka (Česká republika)

Marek Zvolánek začal hrát na trubku v sedmi letech. Vystudoval Pražskou konzervatoř a již jako osmnáctiletý se stal členem České filharmonie. Jako sólista opakovaně vystoupil na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl či Janáčkův máj, podílel se na vzniku řady CD pro vydavatelství Crystal Records a Cube Bohemia i soundtracků pro více než 250 filmů v mezinárodní produkci. V roce 2004 vedl mistrovské kurzy v japonské Ósace. Od roku 2006 je členem prestižního souboru Ten of the Best, který je složen z deseti špičkových trumpetistů z celého světa. V současné době působí jako sólotrumpetista v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu a v Symfonickém orchestru hl. m. Prahy FOK.

Spustit audio