Porota 2. kola

18. duben 2019

Porota 2. kola, která z 25ti soutěžících vybere 4 finalisty, bude zasedat 22. a 23. dubna 2020. I tato porota bude mezinárodní a bude sedmičlenná.

Kateřina Javůrková, lesní roh (Česká republika)

Úspěšná česká hornistka Kateřina Javůrková vystudovala Pražskou konzervatoř a ve vzdělání pokračovala na Akademii múzických umění v Praze. V roce 2009 vstoupila do orchestru PKF – Prague Philharmonia a od roku 2013 je rovněž členkou Čeké filharmonie. Sólově vystupuje s významnými českými a zahraničními orchestry, např. s Orchestre de Paris, a věnuje se také komorní hudbě, mj. je zakládající členkou souboru Belfiato Quintet. Kateřina Javůrková je laureátkou mnoha prestižních mezinárodních soutěží: roku 2009 se umístila na prvním místě v mezinárodní soutěži Federico II di Svevia v Itálii a o čtyři roky později získala první cenu a titul Laureáta mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro.

Ian Fountain, klavír (Velká Británie)

Ian Fountain se ve svých devatenácti letech stal roku 1989 nejmladším laureátem proslulé Klavírní soutěže Artura Rubinsteina v Tel Avivu. Vítezství mu otevřelo dveře k závratné mezinárodní kariéře: na nejproslulejších světových pódiích vystoupil mj. s Izraelskou filharmonií pod vedením Zubina Mehty, Londýnskými symfoniky pod taktovkou Colina Davise či Českou filharmonií s Jiřím Bělohlávkem. Jako sólový hráč pravidelně hostuje v New Yorku, Chicagu, Paříži, Berlíně a Madridu. Pro vydavatelství Haenssler Classics natočil spolu s Davidem Geringasem souborné nahrávky violoncellových sonát Beethovena, Chopina, Mendelssohna a Rachmaninova.

Jens Peter Maintz, violoncello (Německo)

Violoncellista Jens Peter Maintz má vynikající pověst jako všestranný sólista, je vyhledávaným komorním hráčem a hudebním pedagogem. Rodák z Hamburku vystudoval u Davida Geringase a zúčastnil se mistrovských kurzů legendárních osobností violoncellového nebe, mj. Heinricha Schiffa a Borise Pergamenščikova. Jeho sólová dráha ho přivedla do kontaktu s dirigenty jako Vladimir Ashkenazy, Herbert Blomstedt, Marek Janowski, či Reinhard Goebel. V oblasti komorní hudby spolupracuje s nejvýraznějšími sólisty současnosti, např. s Janine Jansen, Hélène Grimaud a Isabelle Faust. Za své CD s nahrávkami skladeb Bacha, Dutilleuxe a Kodályho získal prestižní ocenění ECHO Klassik.

Jana Brožková, hoboj (Česká republika)

Renomovaná hobojistka Jana Brožková vystudovala Pražskou konzervatoř a hudební fakultu AMU. V roce 1983 na sebe upozornila vítězstvím na mezinárodní soutěži Concertino Praga a v roce 1989 získala absolutní vítězství a zvláštní cenu na Europäischen Musikpreis Zürich. Řadu let působila jako sólohobojistka Symfonického orchestru Českého rozhlasu a od roku 2002 je první hobojistkou České filharmonie. Na českých koncertních pódiích vystupuje pravidelně jako sólistka nebo členka komorních souborů. S dechovým kvintetem Afflatus Quintet vyhrála prestižní 1. cenu v soutěži ARD Mnichov 1997. Od roku 1999 působí též jako pedagog na hudební fakultě AMU v Praze.

Milán Bolla, MTVA, EBU, (Maďarsko)

Maďarský houslista Milán Bolla je absolventem Hudební akademie Ference Liszta v Budapešti. Deset let byl členem Komorního orchestru Mendelssohn a Symfonického orchestru Danubia. V letech 2003–2009 vyučoval houslové hře na Hudební škole sira Georga Soltiho v Budapešti. Od roku 2009 je moderátorem maďarské rozhlasové stanice Bartók, která vysílá klasickou hudbu. Od roku 2010 působí jako dirigent Smyčcového orchestru Hudební školy sira Georga Soltiho. S tímto orchestrem získal v letech 2014 a 2017 první místo v Národní soutěži orchestrů hudebních škol. První ceny jim byly uděleny také v letech 2013 a 2015 na Evropském hudebním festivalu pro mladé v belgickém Neerpeltu.

Irena Jakubcová, housle (Česká republika)

Irena Jakubcová začala hrát na housle již v pěti letech. V roce 2000 absolvovala Konzervatoř v Plzni a AMU v Praze. V letech 1995 a 2000 se stala laureátkou soutěže konzervatoří. V rámci mezinárodního orchestru European Union Youth Orchestra reprezentovala v roce 1997 Českou republiku na koncertním turné v evropských metropolích (Luxemburg, Londýn, Moskva, Berlín, Limoges, Edinburgh) pod taktovkou Bernarda Haitinka. V roce 1999 se zúčastnila Académie de musique du XXe siècle v Paříži, kde měla možnost pod vedením Pierra Bouleze studovat současnou hudbu. Od roku 2012 zastává post zástupce koncertního mistra České filharmonie.

Denisa Kerschova, France Musique, EBU, (Francie)

Denisa Kerschova absolvovala v letech 1975–80 přípravné baletní třídy na Pražské konzervatoři, učila se hře na klavír a violoncello. V letech 1986–90 vystudovala francouzský jazyk na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Od roku 1991 žije ve Francii a aktivně se podílí na česko-francouzském kulturním životě jako organizátorka, překladatelka, tisková mluvčí a tlumočnice. Od roku 2009 denně vystupuje ve vysílání rozhlasové stanice France Musique, která vysílá klasickou hudbu. Její pořad Allegretto poslouchá každý den sto tisíc posluchačů. Do češtiny přeložila řadu detektivních příběhů Georgese Simenona o komisaři Maigretovi nebo romány současného francouzského dramatika a prozaika Erica Emmanuela Schmitta.

Spustit audio